Afstanden ophangpunten

Vaak krijgen we de vraag hoever de ophangpunten (bevestigingspunten) voor een hangmat uit elkaar moeten zitten.  Eerste opmerking hierover is dat er een relatie is tussen de horizontale afstand tussen de ophangpunten en de hoogte (verticale afstand).

Onderstaand plaatje geeft een idee van deze relatie tussen hoogte en afstand. Hierbij  bekijken we de lengte van de hangmat altijd inclusief eventuele touwen.

Onder het plaatje nog een algemene rekenregel voor het berekenen van de afstand tussen de ophangpunten. Hiermee kun je voor een hangmat met een bepaalde lengte eenvoudig berekenen wat de minimale afstand en hoogte voor de ophangpunten moet zijn.

Ophangen van een hangmat

Relatie tussen de afstand tussen de ophangpunten en de hoogte van de ophangpunten van een hangmat.

 

 

 

Een algemene rekenregel voor de ophangpunten van een hangmat is de volgende :

  • (de afstand tussen ophangpunten) * 1.2 = (lengte hangmat + lengte eventuele touwen) .
  • De hoogte van de ophangpunten is ca.  0.45 * totale afstand tussen ophangpunten

Met verlengtouwen kan de lengte van de hangmat zonodig worden verlengd. Probeer de hangmat zo te hangen dat deze niet te strak hangt. Hangt de hangmat te strak dan is het niet mogelijk diagonaal te liggen.

Als voorbeeld voor onze Mexicaanse hangmatten berekening van de afstand tussen de ophangpunten en van de hoogte van de ophangpunten voor een hangmat zonder touwen.

  • Lengte hangmat = ca. 4.10
  • Afstand tussen de ophangpunten moet dan zijn 4.10 / 1.2 = 3.4 meter
  • De hoogte van de ophangpunten is dan  0.45 x 3.4 = ca. 1.53 m.